VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

95a6fcac-f182-4fe6-8089-299e1a820473

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Wijs jouw klanten op de regeling Groenprojecten

di 07 mei 2024

​Zoekt jouw opdrachtgever financiële steun voor een groenproject? Wijs hem/haar dan op de regeling Groenprojecten van RVO. Via deze regeling is het mogelijk voordelig geld te lenen bij een bank.

De regeling is vooral bedoeld voor ondernemingen die willen investeren in een groenproject. Belangrijkste criterium is dat zo'n project zonder de regeling financieel onaantrekkelijk is en daardoor niet van de grond komt. RVO definieert zeven categorieën die in aanmerking komen. Voor opdrachtgevers van VHG-leden zijn de categorie Natuur en Klimaatadaptatie mogelijk interessant.

Hoe werkt het?

De lening (met lage rente) wordt verstrekt door groenbanken of groenfondsen (financiers) aan investeerders/projectbeheerders die een zogeheten groenverklaring bezitten. Deze financiers vragen namens de investeerder/projectbeheerder deze groenverklaring aan bij RVO. Het projectvermogen, dat 'groen' gefinancierd wordt, betreft het vermogen dat nodig is voor de financiering van vaste activa en voor de werkzaamheden om de vaste activa te plaatsen. De hoofsommen zijn per categorie gemaximeerd.

Voor wie?

De Regeling Groenprojecten kan interessant voor (potentiële) klanten van jou als groenprofessional. Het is in feite een indirecte subsidie: jouw opdrachtgever regelt deelname aan de regeling en besteedt de aanleg/inrichting uit aan jou. Het kan dus interessant zijn een (potentiële) klant te wijzen op deze regeling.

Welke projecten?

​Projecten in onderstaande categorieën kunnen in aanmerking komen:

  • ​Categorie 1 Natuur: In deze categorie kunnen alle werkelijke kosten voor het realiseren van een project worden opgevoerd. Denk aan aanschafkosten van grond, inrichting van het terrein en beplanting.
  • Categorie 7.1 Retentiegebied: Hierbij gaat het om projecten gericht op de aanleg en inrichting of herinrichting van gebieden met als doel wateroverlast op regionaal of lokaal niveau te voorkomen. Voorwaarde is wel dat de gebieden een natuurcomponent kennen.
  • Categorie 7.2 Gebouw- en terreingebonden waterberging: In deze categorie vallen projecten die zijn gericht op de aanleg of inrichting van waterberging in stedelijk gebied.
  • Categorie 7.4 Vegetatiedaken: De aanleg van vegetatiedaken of groene gevels in stedelijk gebied, al dan niet in combinatie met voorzieningen om de biodiversiteit te bevorderen.

Wil je meer weten over de Regeling Groenprojecten? Kijk dan op de we​bsite van RVO.​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief